2010. november 6., szombat

PERKÁTAI PEDAGÓGUSOK SAINT MAXIMINBEN


PERKÁTAI PEDAGÓGUSOK SAINT MAXIMINBEN

Perkátai pedagógusokként 2008 júniusában adtuk vissza a látogatást. Álljon itt az akkori beszámolóm.
Köszönet még egyszer az önkormányzatnak a lehetőségért, illetve útiköltségünk finanszírozásáért, illetve köszönet francia barátainknak a baráti fogadtatásért!
Valóban sok használható ötlettel és tapasztalattal tértünk haza.

BESZÁMOLÓ

Perkáta és a franciaországi Saint Maximin kisvárosa között közel 20 éves a hivatalos testvértelepülési kapcsolat.

Az együttműködés az élet számos területén fennáll. A hosszú évek alatt betekintést nyerhettünk a másik ország embereinek hétköznapjaiba, ünnepeibe, megismerhettük egymás munkáját, életét. Számos alkalommal működtünk együtt a sport, a kultúra, a diplomácia, a jótékonyság területén. Táboroztattunk gyerekeket, aktív kapcsolat van iskolai osztályok illetve a nyugdíjasok között. Idén egy újabb álom vált valóra, egy újabb ajtó nyílt meg előttünk, a pedagógus szakma néhány képviselője ismerhette meg a másik ország oktatási rendszerét.

A program magyarországi részén vendégül láttunk 3 francia pedagógust, illetve kísérőjüket – egyben tolmácsunkat. Bemutattuk a magyar oktatás legfontosabb alapelveit, szervezeti felépítését illetve területeit, az óvodát, az általános iskolát, egy középiskolát, illetve a dunaújvárosi főiskolát. Minden intézmény felvilágosítást adott saját területének felépítéséről , működéséről, betekintést nyújtott mindennapjaiba, a foglalkozásokba , órákba.

A munka második felében 4 magyar pedagógus ( 2 óvónő, egy tanító és egy főiskolai tanár ) utazott Franciaországba , és vett részt hasonló szakmai jellegű programokon. A két rendszer mind felépítését, mind gyakorlati módszereit tekintve sok eltérést mutat, alapelveiben azonban ugyanaz az elv hajtja. Mindkét nemzet átérzi a jövő nemzedékének jelentőségét, a szeretet, a bizalom fontosságát. Éppen ezen hasonlóságok, különbözőségek megfigyelése és egybevetése miatt volt nagyszerű és gondolatébresztő, ez a pedagógiai kalandozás mindkét fél számára.

Természetesen a munka, a tapasztalatcsere mellett jutott idő ismerkedésre, barátkozásra, kirándulásra is. Részt vehettünk érdekes és különleges programokon.

Reméljük, ez a kapcsolat számos új területen ad még lehetőséget az összefogásra, egymás kultúrájának, életének felfedezésére. Ez a szakmai kirándulás óriási lehetőség és élmény volt számunkra. Köszönettel tartozunk érte a két önkormányzatnak, a fogadó családoknak, a szervezőknek, illetve minden olyan embernek aki bármilyen formában is tett valamit azért, hogy ez az álom megvalósuljon.

Kívánunk minden francia pedagógusnak további munkájához jó egészséget, sok sikert, és megszámlálhatatlan mosolygó gyermekarcot.

Perkátai pedagógusok szakmai látogatása Saint Maximinben

2008. június 12. – 17.

A programban résztvevő pedagódusok: Basticz Józsefné

Domanyek Jenőné

Lászlóné Jóvári Lia

Nagy Rita


Program

Jún. 12. Érkezés este 7 óra körül, vacsora a fogadó pedagógusokkal.

Jún. 13. Egész napos szakmai program : kirándulás az Oise megyei nemzeti parkba – erdei iskola – akadályverseny – előadások a környezetvédelemmel kapcsolatban.


Vacsora a családoknál , utána „ Les Nuits de Feux „ tűzijáték vb Chantillyban.

Jún. 14. Részvétel a „ Biennale de la pierre „ megnyitóján.

SPAT biogáz megnyitója

Ebéd a CORA éttermében

Látogatás a kőbányában

Vacsora Thivernyben a „Ti Amo” portugál étteremben

Jún. 15. Részvétel a Saint Maximin és Figueiro dos Vinhos közötti testvértelepülési szerződés ünnepélyes aláírásán.

A „ Kő háza „ kiállítás megtekintése, tangóharmónika a bányában.

Ebéd után a felújítás alatt álló saint maximini templom megtekintése.

Faültetés a települések közötti hivatalos kapcsolatfelvétel emlékére.

Díjátadás, a „Kőbiennálé” zárása.

Jún. 16. Kirándulás Párizsba

Sétahajózás a Szajnán, Luxembourg múzeum és park, Vlaminc kiállítás…

A két delegáció búcsúvacsorája.

Jún. 17. Egész napos szakmai program

Láogatás az óvódában, tapasztalatcsere, órák megtekintése az általános iskolában, beszélgetés a pedagógusokkal, kirándulás a gyerekekkel a helyi pékségbe.

Este hazautazás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése