2010. november 13., szombat

FRANCIA DELEGÁCIÓ 2009 július

Francia vendégek Perkátán

2009.július


A beszámoló a Perkátai Hírekben:

"2009. július 2. és 7. között a Perkáta – Saint Maximin Baráti Kör meghívására 5 fős delegáció érkezett Perkátára.

A vendégfogadás a kastélyban volt, ahol friss házisüteménnyel és nagy-nagy örömmel vártuk az idei évben kicsit korábban megérkezett Télapót, és barátait.

A delegáció vezetője ugyanis Guy Danoelle – a mindenkori francia mikulás volt.

Az első napot kötetlenebbre terveztük, hogy a hosszú út után mindenki tudjon pihenni egy kicsit, ezért a hantosi horgásztóhoz mentünk piknikezni. Egész nap volt időnk beszélgetni, emlékezni, fotókat nézegetni és persze horgászni.

„Udvari szakácsunk” Szabó Józsi bográcsban főzte nekünk ebédre a halászlevet, és tárcsán sütötte a frissen fogott keszegeket vacsorára.

Jó volt kicsit kikapcsolódni, mert a szombati aratónapon bizony mindenki nagyon elfáradt. A gabonatermesztés, mindenekelőtt a búza termesztése, aratása mindenkor meghatározó volt a helyi parasztemberek életében. Ezen a - reméljük hagyományteremtő -, hagyományőrző aratónapon e munkát kívántuk feleleveníteni és ez által tisztelegni nagyszüleink embert próbáló munkája előtt. A rendezvény célja természetesen nem csak a francia delegáció megismertetése volt az aratás körüli szokásokkal, de ugyanilyen fontosnak tekintjük ezen emlékek átörökítését mai fiataljaink számára is. A délelőttöt búza- és a szerszámok megszentelésével kezdtük, a „früstük” után a kaszakalapálással folytattuk, majd megismerhettük, illetve ki is próbálhattuk az aratás minden mozzanatát. A fárasztó munka után aratógulyás várt bennünket. A szieszta után népies játékok, bemutatók következtek.

Úgy gondolom, nem csak nekünk perkátiaknak nyújtott maradandó élményt ez a nap, de francia barátaink is sokáig emlékezni fognak rá. Még Perkátán voltak, amikor megbeszélték az otthoniakkal, hogy a hazaérkezést követő este élménybeszámolót tartanak az itt készült fotókkal. Ez a program mindenképpen folytatásra érdemes, ezt a mostanit tekinthetjük akár főpróbának is.

A vasárnapot ismét lazábbra terveztük, így a családoknál elfogyasztott ebéd után sétahajókázni mentünk a Velencei tóra.

Hétfőn azután ismét nagyobb útra indultunk, mégpedig a Balatonfelvidékre.

Kapócs Tibitől kaptunk meghívást Hegyesdre, ahol megnézhettük a komplett borgazdaságot, végigvezetett bennünket a szőlőfeldolgozás minden szakaszán.

Amíg Tibivel és Patrikkal a pinceszeren voltunk, Rita a Fruzsi által elejtett vaddisznóból készített,- nem túlzás- isteni ebédet. Ezúton is köszönjük az egész familiának a szíves vendéglátást! A hegyesdi séta után Tapolcára mentünk ahol a kellemes városnézés után a tavasbarlang hűvösében csónakáztunk.

Hazaérkezés után már csak néhány szóra, egy kis ajándékra, és egy búcsúpohárra volt időnk, mert kedden hajnalban a csapat visszaindult Saint Maximinbe.

Itt szeretném megköszönni a fogadóknak – a Bogó, a Varga és a Viczkó családnak – valamint minden szervezőnek, segítőnek a sok jó ötletet, időt, pénzt, amivel hozzájárult ennek a pár napnak a sikeréhez.

A francia klub első ízben fordult segítségért saját rendezvényéhez az Önkormányzathoz, köszönjük azt a negyvenezer forintot, mellyel az aratónapot a képviselőtestület támogatta.

Ezen kívül a delegációval kapcsolatos összes költséget a klub fizette, köszönet a tagoknak és támogatóinknak.

Nagy Rita

A Perkáta - Saint Maximin Baráti Kör elnöke"



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése