2010. november 13., szombat

FRANCIA GYEREKEK PERKÁTÁN 2009

Francia gyerekek voltak a vendégeink

2009.július

A francia testvértelepülésünkről, Saint-Maximin-ból érkeztek vendég gyerekek júliusban Magyarországra. Az egy hét alatt, amit hazánkban töltöttek Szabadegyházán volt a szállásuk. Mi (a francia klub tagjai) minden nap meglátogattuk őket Szabadegyházán, vagy velük tartottunk a kirándulásokra. A gyerekek jártak a Balatonnál, Iváncsán az uszodában, Budapesten, egy napot pedig itt, Perkátán töltöttek. A francia-klub szervezte a vendégek számára az egész napos programot, melynek anyagi hátterét egyéni támogatók biztosították.

Reggel 9 órakor a perkátai gyerekekkel vártuk a kirándulókat a kastély előtt. Vendégeink voltak ezen a napon a franciákon kívül, a szabadegyházai gyerekek, Szabadegyháza polgármestere és a szabadegyházai iskola igazgatónője is. A kölcsönös üdvözlések után sétáltunk egyet a falu határában, és megnéztük az ott folyó régészeti ásatásokat. Sokan még életükben nem látták, hogyan folyik a régészeti feltáró munka. Maradandó élményt jelentett a látvány mindenkinek.

Ezt követően a Forrás MSZ telephelyén egy szín árnyékában töltöttük a napot. A délelőtt folyamán népi játékokkal tarkított sorversenyek zajlottak, amelyben a négy településről érkezett gyerekek vegyes csapatokban versenyeztek. Még szinte be sem fejeztük az ebédet, máris begördült a pótkocsis traktor és következett a határszemle. Most nem a felnőttek, hanem a gyerekek ismerkedtek az aratással. Igaz, ez az aratás most a mai technikával zajlott. Azt hiszem, ennek a programnak volt a legnagyobb sikere.

A délután második felében a kürtöskalács-sütés fortélyait próbáltuk ki, valamint íjászkodtunk, csúzliztunk. Mindkét foglalatosság népszerű volt mind a fiúk, mind a lányok körében. Közben mindenki jóízűen falatozott az uzsonnára feltálalt, jéghideg dinnyékből. Öröm volt látni az elvegyülve játszó gyerekeket, akiknek már egyre kisebb gondot jelentett a nyelvi különbözőség. Saint-Maximin polgármestere nagy hálával köszönte meg, az éppen Franciaországban tartózkodó perkátai delegációnak, a francia klubvendéglátását.

Köszönöm én is mindazoknak a munkáját, akik a gyerekek fogadásában bármit is segítettek. Akár kétkezi munkájukkal, akár nyelvtudásukkal, akár pénzügyi támogatássukkal járultak hozzá ahhoz, hogy legalább egy napra mi is vendégül láthassuk a testvértelepülésünk fiataljait.

(Pénzbeli támogatást nyújtott: Bogóné Plasek Krisztina, Horváth Judit, Dr. Lakos László, Szalai Anikó, Vaskó Ferenc, Végh Gyula és a Perkáta-Saint-Maximin Baráti Kör.

A programokat segítette: Basticz Józsefné, Berényi István, Hegedűs Gabriella, Horváth Judit, Lászlóné Jóvári Lia, Lehóczkiné Orbán Ágnes, Lehóczki Anett, Lehóczki Nelli, Lehóczki Petra, Mosonyi György, Mosonyi Györgyné, Nagy Rita, Vajk István.)

Bogóné Plasek Krisztina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése